Skärpta krav på vedeldning från Energimyndigheten!

Sverige har idag ett av Europas lägsta krav på utsläpp från kaminer vid vedeldning. Dessa krav kommer inom kort att skärpas avsevärt. Det finns i dag 1,1 miljoner braskaminer i Svenska hem med undermålig förbränning. Dessa är enorma miljöbovar som energimyndigheten vill ha bort från Svenska hem innan år 2020.

Vilka är då dessa miljöbovar?

Har du en braskamin som är äldre än 15 år kan du nog vara ganska säker på att den tillhör kategorin. Du kan själv undersöka om du har en miljö och energibov i hemmet genom att titta på den rök som kommer ur skorstenen vid eldning. Röken ska vara näst intill transparent.

Detta vinner du på att byta ut din gamla braskamin.

Visst kan bara tanken på att behöva byta ut sin gamla braskamin ge kalla kårar över den ev. kostnaden detta kan innebära. Särskilt när man tycker att det fungerar ganska bra med den gamla och har alltid gjort. Den gamla är kanske både vara snygg och fyller sin funktion för mysfaktor och dina krav på värme, men det finns stora fördelar med att byta ut den gamla undermåliga braskaminen till en modern kamin med den så kallade Clean burning-tekniken.

* Du minskar vedförbränningen med över 20% vilket innebär pengar att spara på inköp av ved.
* Du hjälper till att minska föroreningarna i utomhusluften med ca 50-85%. Vilket gör världen lite bättre varje    gång du eldar.
* Du får ut maximalt effekt av din braskamin och sänker värmekostnaderna rejält.
* Brandsäkerheten blir betydligt högre.

Jag ska byta ut min gamla kamin. Vad ska jag tänka på innan jag väljer?

När du bestämt dig för att byta ut din kamin eller köpa en ny kamin ska du i första hand titta efter en CE- och Svanenmärkt kamin. Den kommer uppfylla alla nya krav som nu ställs för miljöutsläpp och effektivitet. Efter det är det många andra viktiga saker att ta hänsyn till:

* Hur stor yta ska värmas upp.
* Hur stor del av husets uppvärmning ska kaminen stå för?
* Vart ska den placeras för bästa effekt och samtidigt få en hög mysfaktor.
* Finns det krav för bostaden på eldstaden

Frågorna är många inför dessa beslut och svaren kanske inte alltid helt självklara.
Behöver du veta mer inför ditt val av kamin. Kontakta en kunnig leverantör eller tillverkare.

Källa: Boverket

Redaktionen tipsar

  Miljödebatten tar en allt större plats och medvetenheten hos konsumenten ökar. Fler väljer att vedelda i den nya generationens...
               I vår iver att tilläggsisolera och täta våra hus glömmer vi ibland bort vikten av en bra ventilation. Man hör ofta hur...
 Smidig värme för behagligt varma rum  Från att ha varit ett uppvärmningssätt som nästan uteslutade användes i badrum har golvvärme idag...

Annonser

Utvalda varumärken

Våra gjutjärnskaminer är moderna, lättskötta och miljömärkta med Svanen.


I plåt och gjutjärn - generösa glas som ger fint ljus och härlig värme
En vacker och effektivt värmelagrande värmekälla - vissa med värmemagasin.

Kakelugnar med modern teknik