Vilken värmepump skall jag välja? Vilka typ av pump passar mitt hus bäst? Går det att borra en energibrunn till bergvärme på min tomt? Frågorna är många och svaren blir olika till varje hushåll. Det är er tomts speciella möjligheter som måste få styra över valet av pumptyp. Har ni bergstomt, nära till en sjö, stora markytor osv.? Ditt besök på Energiportalen hjälper dig att hitta massor av viktig fakta om hur värmepumparna fungerar. Den ekonomiska frågan är också en viktig del när du skall köpa värmepump. Att installera en bergvärmepump innebär en större investering då det krävs omfattande borrningsarbete som både kräver speciell utrustning och kunniga installatörer.
Vilken värmepump skall jag välja? Vilken typ av värmepump passar bäst i mitt hus? Går det att borra en energibrunn till bergvärme på min tomt? Frågorna är många och svaren blir olika till varje hushåll och varje villa. Det är din tomts speciella möjligheter som måste få styra över valet av pumptyp. Har ni bergstomt, nära till en sjö, stora markytor o.s.v. Vi på Energiportalen hjälper dig att hitta massor av viktig fakta om hur värmepumparna fungerar, vad man bör tänka på och möjliga fällor. Den ekonomiska frågan är självklart en viktig faktor, när du skall köpa värmepump. En bergvärmepump blir ganska kostsam att installera då det krävs omfattande borrningsarbete, som både kräver speciell utrustning och kunnig arbetskraft. Vilken värmepump skall jag välja? Vilka olika typer av värmepumpar passar mitt hus bäst? Går det att borra en energibrunn för bergvärme på min tomt? Frågorna är många och svaren blir olika till varje hushåll. Det är er tomts speciella möjligheter som måste få styra över valet av värmepump. Har ni en bergstomt, nära till en sjö, eller stora markytor? När vi väl står inför det faktum att ni skall köpa någon form av värmepump, skall ni verkligen passa på att ta hjälp och tips från alla dessa kunniga människor som arbetar på denna marknad. Ett besök på Energiportalen hjälper dig att hitta massor av viktig fakta om hur värmepumpar fungerar. Den ekonomiska frågan är självklart också en viktig del, när du skall köpa värmepump. Att installera en bergvärmepump är en ganska stor investering, då det krävs ett omfattande borrningsarbete som både kräver speciell utrustning och kunnig arbetskraft. Har man möjlighet att investera i denna naturliga energikälla så är det en investering som betalar sig och det är ett välkänt faktum att bergvärme ger en rejäl ekonomisk vinst. Många väljer även luftvärmepumpar till sina bostäder. En av dessa varianter på luftvärmepumpar är Luft-vattenvärmepump. Värmepumpen utvinner energi från luften i omgivningen och överför den energin i form av värme till ditt vattenburna system. Ditt uppvärmda vatten cirkulerar sedan i dina radiatorer och värmer ditt hus och ditt varmvatten. En luft/vattenvärmepump kan installeras i alla hus med vattenburen värme.
Marknaden för värmepumpar i Sverige består av ett tiotal aktörer som dominerar. Marknaden ser inte likadan ut i Sverige som i övriga Europa, där användandet av energi från berg, mark eller sjö är väsentligt mindre förekommande. Stora aktörer på den europeiska marknaden har, historiskt sett, haft svårt att etablera sig i Sverige, där klimatet är lite tuffare. Marknadsledare i Sverige, är NIBE, Bosch, Thermia och CTC. I Bosch Värmepumpar ingår även IVT som man förvärvade 2005. NIBE Energy System har tillverkning av värmepumpar i Markaryd. NIBE Energy Systems är Nordens största tillverkare av villavärmeprodukter och är störst i Europa inom huvudområdet värmepumpar samt har en ledande position i norra Europa inom området varmvattenberedare. Bosch har med sina två varumärken Bosch Thermoteknik (tidigare Autoterm) och IVT en ohotad andraplats inom Sverige. Thermia och CTC är två varumärken som främst jobbar med bergvärmepumpar. Ovan nämnda aktörer står för cirka 80 % av värdet på marknaden och varumärken som Viessmann, Euronom, Evi Heat, Daikin och Mitsubishi slåss om resterande 20 % av den svenska marknaden.
SKVP, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, är en oberoende branschorganisation och den officiella informationskanalen för värmepumpar, till allmänheten, myndigheter, organisationer och beslutspåverkare i Sverige. SKVP har flertalet av landets tillverkare, importörer, återförsäljare som medlemmar och även företag och organisationer med intressen i värmepumpsbranschen.
Att investera i en värmepump är avdragsgillt på skatten (ROT-avdrag) men det är enbart arbetskostnaden som är berättigad till avdrag. Det skiljer sig en del mellan de olika värmepumpsalternativen och säkrast är att kolla in vad Skatteverket skriver.