Energibudget

Hur mycket kostar egentligen de olika värmeanläggningarna?

När du ska bygga hus eller installera ett nytt värmesystem i ditt hem så finns det många olika värmesystem att välja på. Givetvis kan vi inte säga exakt hur mycket ett värmesystem kommer att kosta för just dig, det beror på många olika faktorer. Bland annat hur stort ditt hus är, hur många ni är i hushållet och ungefär hur mycket energi ni har behov utav. Även ventilation, hur välisolerat ditt hus är och vad du har för typ av fönster spelar en stor roll i hur stor energiförbrukning som behövs för att tillgodose ditt hus.

Vedeldning kan vara ett bra alternativ om du väljer att köpa en miljögodkänd vedpanna och en ackumulatortank. Väljer du att köpa en komplett vedanläggning så kostar det runt 90 000 kronor. Av den kostnaden så ligger själva pannan och ackumulatortanken på drygt 60 000 kronor. Kostnaden för själva veden beror helt på om du har tillgång till egen skog eller om du får köpa ved av någon annan. Priserna varierar också beroende på träslag, hur torrt det är och om du vill ha färdigkluven ved eller inte. Med hemkörning av veden beräknas den kosta cirka 5 000 kronor för att täcka ett standard hus årskonsumtion.

Vill du istället elda med pellets så kostar en pelletsbrännare mellan 20 000 - 30 000 kronor. Använder du den tillsammans med din gamla oljepanna så beräknas det att den har en verkningsgrad på ungefär 70%. Din energiförbrukning kan i värsta fall öka om du sätter in en ny pelletsbrännare i din gamla oljepanna. Väljer du däremot att köpa en komplett pelletspanna så har den en verkningsgrad på 85% och dem kostar mellan 80 000 och 120 000 kronor. Priset på villapellets ligger på ungefär 55 öre per kWh. Har du en panna med en verkningsgrad på 85%, bor i ett standard hus och vill kunna få ut 20 000 kWh per år så behöver du köpa pellets för 12 650 kronor. Att elda med pellets är enkelt och kräver nästan inget underhåll. Pellets bidrar inte heller till växthuseffekten och man räknar med att årskostnaderna minskar med cirka 12 000 kronor om du sätter in en pelletspanna.

Om du går från direktverkande el till en bergvärmepump så kan du spara så mycket som 17 000 kronor om året. Dessutom minskar koldioxidutsläppet med 13 000 kilo om året. Kostnaden för en bergvärmepump på 5-7kW ligger på mellan 130 000 kronor och 180 000 kronor beroende på vart ditt hus ligger och hur djupt borrhålet behöver vara.

Vill du satsa på solenergi så kostar en solfångaranläggning för varmvattenproduktion mellan 25 000 - 40 000 kronor. Du kan förbereda för solenergi genom att byta ut din varmvattenberedare till en solvärmeförberedd varmvattenberedare när det är dags att byta, på det sättet blir inte merkostnaden lika stor när du installerar solvärmen. Solvärme går att kombinera med de flesta värmesystemen, sätter du till exempel in solfångare och kombinerar det med en pelletspanna så kan din energianvändning minska med så mycket som 2 400 kWh per år. Värmer du upp ditt hus med el och installerar solfångare så kan du minska dina årskostnader med 2 700 kronor.

Detta är givetvis bara riktvärden och det kan bli både billigare och dyrare för dig och ditt hus. För att du ska få så exakta priser som möjligt så kan du begära in offerter från olika företag på det eller dem värmesystem som intresserar dig. Titta gärna runt bland våra olika annonsörers hemsidor för att hitta mer information och få tips och råd om det du är intresserad av. De kan också hjälpa dig med offerter och installationer. Kommunerna runt omkring i Sverige har också kommunala energi- och klimatrådgivare som kostnadsfritt svarar på olika frågor om bland annat energikostnader och uppvärmning. Lycka till med ditt värmesystem.

 

Redaktionen tipsar

  Solceller har blivit alltmer vanligt idag och många vill numera installera dem på sina hustak. Solceller är ett av de mest miljövänliga...
Med värmekällan direkt i ditt golv får du en perfekt upplevelse av värmen i rummet. Det blir allt vanligare med värmegolv både i kök,...
Miljö- och klimatförändringar är något som berör alla människor. Du kanske inte har möjlighet att göra allt men du kan alltid göra något...

Annonser

Utvalda varumärken

Vitovolt - Bli din egen elproducent med Solceller av högsta kvalitet.
Låt huset producera egen el med NIBEs färdiga solcellspaket.
Vitolig 300 - Helautomatisk pelletspanna av högsta kvalité. Testvinnare i Råd&Rön
Solpaneler – miljövänlig värme till oslagbart pris.