Radiatorer & element

Med radiatorer i huset kan du själv bestämma vilken temperatur du vill ha inomhus

Ett hem utan element känns på något sätt tomt, trots att de äldre, traditionella elementen ofta är fula och lite tråkiga så fyller de sin funktion och ger oss ett varmt hem. De senaste åren så har det däremot hänt en hel del inom den här kategorin. Nu finns det diskreta radiatorer som man knappt lägger märke till och det finns också riktigt snygga design radiatorer som inte bara värmer upp rummet utan dessutom bidrar till inredningen genom sin färg och form.

Det finns mängder med radiatorer i olika storlekar, former, färger och fabrikat på marknaden så ska du byta ut dina gamla element så har du en hel del att välja på. Om dina radiatorer är gamla så kan det hända att termostaten håller på att ge sig, det kan du märka genom att radiatorn avger en ojämn värme, att det knäpper i elementen eller att radiatorerna blir brännheta. Genom att byta ut en gammal termostat till en ny och bättre styr- och reglerteknik så får du en jämn och behaglig inomhustemperatur.

Radiatorer med en bra termostat skall anpassa sin effekt efter det behov som finns i rummet, den skall automatiskt känna av när solen ligger på och värmer upp rummet och då skall radiatorns effekt minska. Samma sak gäller om du till exempel eldar i en kamin eller kakelugn, då skall radiatorns effekt minska med lika mycket som din braskamin genererar. Detta minskar din energiförbrukning och du kan spara upp till tio procent på dina uppvärmningskostnader. Vill du kunna ställa in olika temperaturer i olika rum för att till exempel kunna ha det varmare i badrummet än i köket så behöver varje radiator ha en egen termostat.

Olika hushåll värms upp på olika sätt och för att det skall bli så enkelt som möjligt för dig som konsument så finns det också olika uppvärmningssystem för olika radiatorer. Har du ett vattenburet värmesystem så blir det enklast om du installerar vattenburna radiatorer, värmer du däremot upp ditt hem med direktverkande el så finns det eluppvärmda radiatorer. Du kan också välja oljefyllda radiatorer, där styrs temperaturen via el och de håller värmen länge eftersom det tar en stund för oljan att svalna.

Den senaste tiden har det också kommit en ny variant av värmepaneler som inte värmer upp luften i rummet som vanliga radiatorer, utan istället använder de infraröd strålning för att värma upp materian i rummet så som till exempel väggar, soffa, tak, bord och liknande. Detta ger en jämn och behaglig värme i rummet. Dessa värmepaneler kan placeras under fönster som de traditionella elementen men de kan också sättas på väggen eller i taket. Ir-paneler tillverkas i antingen vitt eller svart glas och de kan också beställas i spegelglas.

Så om du skall bygga ett nytt hus eller byta ut dina gamla radiatorer så är du välkommen att titta runt bland våra annonsörers hemsidor för att hitta de radiatorer som passar bäst i ditt hem och hushåll.

 

Redaktionen tipsar

Försäkringsbolaget Folksam presenterade en rapport om reparationer av värmepumpar. Rubriken gav intrycket av en bransch med rufflare och...
9 av 10 svenskar anser att energisnålt hus är avgörande för husköp – men få känner till ny lag som energideklarerar hus inför försäljning...
Allt för många bostäder har problem med fukt och dålig lukt Många av problemen går dessutom att avhjälpa med hjälp av en avfuktare. Det kan...

Annonser

Utvalda varumärken

Upptäck vårt helt nya och spännande designprogram.
Med elektroniska radiatortermostater säkerställer du värmen i hemmet.
Mjukvärmande oljefyllda el-element, eller i gjutgranit som värmer skönt och effektivt i hela huset.
En designradiator inspirerad av bi-kakans hexagonala form