Eldens magi

I alla tider har människan farsinerats av elden. Den skänker oss ljus och värme och har sedan urminnes tider skyddat oss från olika hot, både från djur och mer mänskliga inkräktare.

I dagens moderna samhälle har elden inte samma livsviktiga uppgift längre. Vi kan värma våra hus och laga våran mat ändå. Trots det så finns den där magiska känslan kring elden ändå kvar. Man samlas runt den och njuter av den trygghetskänsla som sprider sig. Kanske är det just den där varma, ombonade trygghetskänslan vi vill åt, när vi i allt större utsträckning väljer att installera eldstäder i våra hem. Att man sedan kan sänka sina värmekostnader ganska rejält, samtidigt som man får en vacker möbel att njuta av och samlas kring, gör ju bara tanken ännu mera tilltalande.

Braskamin från Brasvärmeinteriör

Det finns dock några detaljer som man bör ha tänkt igenom innan man skrider till verket. Försök hitta den typ av eldstad som lever upp till dina behov på bästa sätt. Vilken stil passar i ert hus? Hur mycket kommer eldstaden att användas? Och hur mycket är du villig att investera? Beroende på vilken typ du väljer så får du ett tillskott till den ordinarie värmeförsörjningen i ditt hus, med ca 50-80 %. I samma utsträckning kan du då minska dina kostnader för ex. el eller olja.

Braskamin från Contura

En braskamin är en lite mindre typ av eldstad som i gynnsamma förhållanden kan stå för 50-70 % av husets värmeförsörjning. En braskamin är i första hand ett komplement till det befintliga värmesystemet. Är du mer intresserad av att skaffa en eldstad som kan bli den stora, huvudsakliga värmekällan skall du istället välja en s.k. tung eldstad.

Täljstenskamin från Tulikivi

I en sådan, kakelugn eller täljstensugn, kan du braselda (elda intensivt) och sedan få effekt av den värmen i många timmar framöver. Med en fläkttillsats i en modern kakelugn kan man komma upp till 80 % ´s värmetillskott. För den som varken har ork eller plats att hantera och förvara ved kan en pelletskamin vara en bekväm lösning. Pelletskaminen har många likheter med en braskamin, förutom att du istället för ved, eldar den med pellets. Pelletskaminens förråd har ett utrymme som klarar 3-4 dygns eldning. Värmetillförseln blir mer kontinuerlig och hanteringen betydligt förenklad .

Edilheats pelletskamin hittar du hos Nordic heating

Ju större och tyngre eldstad du väljer, dess då mer förarbete krävs. Du behöver se till att du har ett bärande golv som tål den tunga belastningen som en kakelugn innebär. Du skall också vara noga med var du placerar din eldstad, för att få ut maximal värmespridning i övriga huset. Finns det ingen skorsten sedan tidigare så måste detta installeras. Den bör placeras så nära taknocken som möjligt och skall nå en meter ovanför yttertakets nock. Det bästa du kan göra är att kontakta din lokala skorstensfejarmästare för att få råd och hjälp med placering och installation. Du bör också kontrollera, hos din kommun, om det finns några särskilda föreskrifter eller restriktioner.

Hitta fler återförsäljare av kaminer och kakelugnar på vår utställning Braskaminer och kakelugnar här på Energiportalen.

 

Redaktionen tipsar

Visste du att din luftvärmepump kan åldras i förtid om den inte servas? Det är en stor och viktig investering att köpa en värmepump och när...
9 av 10 svenskar anser att energisnålt hus är avgörande för husköp – men få känner till ny lag som energideklarerar hus inför försäljning...
Söker du en pelletspanna med bra driftsäkerhet och bra ekonomi? En panna med hög säkerhet som sparar tid och har ett stort bränslemagasin?...

Annonser

Utvalda varumärken

Braskaminer, Kakelkaminer, Murspisar och Täljstenskaminer
En spiskassett från Contura förvandlar din öppna spis till en effektiv värmekälla.
Era önskemål till just en BRUNNER-insats, skapar glädje utan gränser…
Kaminer med teknik och skönhet i kombination