Populärt med solenergi

 

På allt fler ställen ser man hur hustaken bekläds med solfångare. Den ständiga oron över hur vårt val av uppvärmning påverkar miljön blir allt mer påtaglig.

Från olika håll i världen kommer, hela tiden, nya larmrapporter om den ständigt pågående miljöförstöringen. Hur vi människor, genom ogenomtänkta val, bidrar till att ozonlagret förtunnas allt mer och utsläppen i luften ligger på farligt höga nivåer. Vi hjälper själva till och förstör den värld vi lever i och ofta, tyvärr, utan att ens reflektera över det. 

Kanske är det vanmakt och oförstånd som gör oss så passiva. Kanske tycker många att så länge de stora industriländerna med sina hemska utsläpp inte gör radikala förändringar så får mitt personliga, miljövänliga val väldigt liten genomslagskraft. Eller så är det just ilskan över detta faktum som får oss att tända till och medvetet börja tänka alltmer miljövänligt.

       Bilden är hämtad från Ekonomifakta´s hemsida

Solenergi är ett av de renaste uppvärmningsalternativen man kan tänka sig och visst är det lockande att montera upp några solfångare på taket. Tyvärr är en installation av solfångare förknippat med ganska höga kostnader samtidigt som den oftast bara kan ersätta en viss del av hushållets totala energikonsumtion. I ett hushåll där varmvattnet tidigare har värmts med el kan man, i genomsnitt, minska sitt behov av köpt energi med 2000 – 2500 kWh per år.

Solenergi från Wekla 

Solvärme är också ett utmärkt alternativ för att värma exempelvis en pool. I dessa fall kan oftast den lagrade solenergin klara av att täcka hela uppvärmningsbehovet och den härliga badsäsongen kan förlängas.

Bilden är hämtad från Aquasol´s hemsida

I samma takt som övriga energikällor stiger i pris blir den installerade solvärmen allt mer lönsam. Klyftan mellan din faktiska installationskostnad och de kostnader du hade varit tvungen att dra på dig, löpande, för att köpa någon annan energi minskar hela tiden. Dagens låga räntor gör också sitt till för att hjälpa oss ta beslutet att solenergi är sunt investerade pengar som värmer både kropp, själ och samvete.

                    Bilden är hämtad från Ecoprofile´s hemsida

Det finns en intressant sida på nätet som heter Ecoprofile som behandlar stort och smått kring att leva miljövänligt och alltid se till att ha en hållbar konsumtion. Besök hemsidan här.

Vill du läsa lite mer fakta om olika typer av solenergi kan du med fördel läsa en äldre artikel här på Energiportalen. Till artikeln.

 

Redaktionen tipsar

I dessa miljömedvetna tider har pelletseldning blivit ett populärt alternativ. Pellets är en ren naturprodukt som framställs av sågspån...
Bergvärme är möjligheten att utvinna solens nästan oändliga energi ur marken. Vi har inte råd att varje dag låta denna utsläppsfria energi...
Ingen tycker att det är kul att vara sjuk. Dunkande huvudvärk, rinnande näsa, värkande muskler och ont i halsen kan göra även den starkaste...

Annonser

Utvalda varumärken

Vitovolt - Bli din egen elproducent med Solceller av högsta kvalitet.
Låt huset producera egen el med NIBEs färdiga solcellspaket.
Solpaneler – miljövänlig värme till oslagbart pris.
Specialist på solvärme och flexibla värmesystem. Återförsäljare i hela Sverige.