Lär dig förstå din luftvärmepump

Du måste vara väldigt noggrann med vilken pump du köper

Från allra första början tillverkades och användes luftvärmepumpar uteslutande i varmare länder. De var främst gjorda för att ge kyla och de hade överhuvudtaget aldrig några problem med nedisning och dålig effekt. Det är först när luftvärmepumparna kommit till våra breddgrader och vårt klimat som flera stycken uppvisar problem, speciellt i en lite lägre temperatur. 

Det är inte vilket märke du köper som styr utan att du tar dig tid och tar reda på att just det märket du bestämt dig för har pumpar som verkligen är anpassade för vårt kalla och ofta lite fuktiga klimat. En luftvärmepump som är tillverkad för att sitta i husen i exempelvis Italien har inte alls samma fokus på att fungera vid ett extremt kallt eller blött klimat. Det är ofta här det brister vad det gäller luftvärmepumpar och då blir följden problem och missnöjda kunder. 

Dessutom skall du vara mycket noga med att du får din luftvärmepump installerad av en ackrediterad kylmontör. Dessa hantverkare har lång erfarenhet av denna typ av monteringar och kan även ge dig tips och råd, på vägen.

 Bilden är hämtad från NIBEs hemsida

Att installera en luftvärmepump i villan kan sänka dina elkostnader radikalt men de allra flesta brukar ändå behöva stötta upp med element också. En kombination av de båda, där den stora delen av uppvärmningen täcks med hjälp av luftvärmepumpen är ett mycket ekonomiskt fördelaktigt uppvärmningssystem. Det finns ett utsökt forum för Värmepumpar, där du kan läsa allt om de olika märkena som finns på marknaden, kända problem, bästa placeringen i huset mm. Här delar massor av kunnigt folk med sig av sina erfarenheter och det är fritt att själv fråga saker som kan vara oklara. Välj bra och välrenommerade märken samt duktiga installatörer, för din luftvärmepumpsinstallation och glöm inte att ta del av allt matnyttigt som finns på Energiportalens forum.

Besök gärna vår utställning om värmepumpar. Där hittar du alla de ledande tillverkarna av olika former av värmepumpsystem. På deras respektive hemsidor kan du se hela deras sortiment, läsa fakta och information om deras produkter och hitta kontaktuppgifter till din närmaste återförsäljare. 

 

Redaktionen tipsar

  Allt fler förstår att uppskatta det extra värmetillskottet som en braskamin ger till våra bostäder. I dag när olja och el tillhör de...
  Uppvärmning står för 60 procent av svenska hushålls energiförbrukning och det är under vinterhalvåret som värmen behövs som mest. För...
  Med ett småskaligt vindkraftverk kan du sänka dina elkostnader på ett miljövänligt sätt.  Bor du avskilt och på en yta som passar bra för...

Annonser

Utvalda varumärken

Revolutionerande värmepumpsteknik med värmepumpar från Mitsubishi Electric
En ny generation bergvärmepumpar från NIBE kan nu spara upp till 80% av din värmekostnad

Ny patenterad teknik ger högre uteeffekter och gör värmepumpen mer effektiv,
Vitocal - Värmepumpar av högsta kvalité Förberedda för anslutning av Solfångare