Ta hjälp av en avfuktare

Allt för många bostäder har problem med fukt och dålig lukt

Många av problemen går dessutom att avhjälpa med hjälp av en avfuktare. Det kan exempelvis vara utrymmen där vi inte har så mycket värme på eller där ventilationen inte är tillräcklig och där luftfuktigheten stiger till osunda nivåer med en dålig lukt och problem med fukt som följd. Ställen som ofta drabbas av den här problematiken är sommarstugor, båtar, tvättstugor och hus med källare.

KCC luftavfuktare med olika kapacitet

Likaså kan problem med fukt bero på att huset är allt för tätt och inte når upp i den ventilation och omsättning på luft som är önskvärt. Sammantaget kan man alltså säga att fukten kommer både via utemiljön och ventilationen i huset men också p.g.a. de dräneringsförhållanden som råder under och runt huset. Dessutom kommer all inre påverkan till detta, så som matlagning, bad och dusch samt när vi torkar tvätt inomhus. Tar vi inte tag i våra fuktproblem så kommer vi att få påväxt utav mögel och andra svampar som är bevisat skadliga för människan och många har onödiga allergier och luftrörspåverkan som helt kunde undvikas genom en sund inomhus luft.

Mitsubishis avfuktare säljs genom CanVac

Dagens luftavfuktare är både små och smidiga och går enkelt att flytta mellan olika rum. Det finns också vissa avfuktare som är gjorda för att klara avfuktning i utrymmen med en lägre temperatur. Dessa avfuktare klarar ofta ner till bara några enstaka plusgrader och i en sommarstuga eller i båten där man kanske bara har några få värmegrader är en sådan luftavfuktare perfekt. En luftavfuktare är en energisnål produkt som är väldigt lätt att använda. Med några enkla knapptryckningar kan du reglera effekten på fläkten och styra den efter hur stort behovet är i just det aktuella rummet.

På sommaren har vi en naturligt hög luftfuktighet både inne och ute och när hösten sedan kommer och temperaturen sjunker gäller det att man ser till att den höga luftfuktigheten inte blir bestående inne i bostäderna. Generellt kan man säga att den relativa luftfuktigheten skall ligga på 50-60%.

KCC sorptionsavfuktare för krypgrunder

Har du en krypgrund som har för hög fuktighet kan hela ditt hus påverkas och det är viktigt att du monterar en avfuktare som kan hjälpa till att återställa fuktbalansen. För utomhusmiljöer krävs helt andra anordningar än inomhus och en sorptionsavfuktare är vad som krävs för att rädda en allt för fuktig krypgrund. Genom att torka upp grunden kommer hela ditt hus att upplevas torrare och sundare och dessutom slipper du oroa dig för mögel eller andra skadliga påväxter.

Ett sunt hus ger en god miljö där människan mår bra och där kroppen slipper utsättas för onödiga påfrestningar.

 

 

Redaktionen tipsar

Service av värmepump En luft/luft Värmepump är en bra investering. För att få valuta för pengarna är det viktigt att underhålla värmepumpen...
I en genomsnittsvilla på 149 kvadratmeter går det åt cirka 13 480 kWh per år i uppvärmning. Genom att installera till exempel en berg-,...
För några av oss är det bara en mysig lek men för många kan det vara blodigt allvar. Att vi människor behöver bli mer medvetna om vad som...

Annonser

Utvalda varumärken

Stort utbud av avfuktare