Spara pengar med en effektiv bergvärmepump

Med en bergvärmepump kan du med en normalstor villa spara inte mindre än 17 000 kronor om året i energikostnader

För att du ska kunna minska dina energikostnader genom att installera en bergvärmepump så krävs det att du har ett vattenburet värmesystem.

Installationen av bergvärme kostar mellan 80 000 och 180 000 kronor beroende på hur djupt borrhålet behöver vara och vad det är för geografiskt läge där du bor. Borrhålet går att använda i drygt femtio år och värmepumpens livslängd ligger på mellan femton och tjugo år så en bergvärmeinstallation betalar sig ganska snabbt. Borrhålet är cirka 15 centimeter brett och behöver vara mellan 50 och 200 meter djupt. Vilket djup ditt borrhål behöver beror på hur stort energibehov ni har.

Ur berget förs sen solvärme upp som har lagrats under året och det är den som via din värmepump värmer upp ditt vattenburna värmesystem. För att du ska kunna utnyttja ditt borrhål till max så krävs det att det är minst tjugo meter mellan varje borrhål så om du har grannar nära din tomtgräns behöver du först kolla upp om dina grannar har bergvärme och vart deras borrhål i sådana fall finns. Ett bergvärmesystem kräver cirka en tredjedel el för att drivas. Under årets kallaste dagar tar den hjälp av en elpatron för att kunna värma upp ditt hus. Bergvärme är både skonsamt mot miljön och en långsiktig energilösning. Ett bergvärmesystem är dessutom underhållsfritt så du behöver inte hålla koll på någon panna eller liknande.

Om du vill veta mer om bergvärme och bergvärmepumpar eller få en offert så är du välkommen att titta runt bland våra annonsörers hemsidor för att hitta din bergvärmeleverantör.

 

Redaktionen tipsar

I dessa miljömedvetna tider har pelletseldning blivit ett populärt alternativ. Pellets är en ren naturprodukt som framställs av sågspån...
               I vår iver att tilläggsisolera och täta våra hus glömmer vi ibland bort vikten av en bra ventilation. Man hör ofta hur...
Att välja rätt värmelösning är ett stort beslut. Här gerNibe sin syn på uppvärmningslösningar.

Annonser