Vedhantering

 

Ta hand om din ved på bästa sätt 

Tillhör du dom av oss som har en vedpanna, kakelugn eller braskamin som du värmer upp huset med? I sådana fall behöver du också ved att elda med. Om du har tillgång till egen skog eller köper in stockar för att kapa din egen ved underlättas din vedhantering med bra redskap av hög kvalité. När du ska kapa upp stockarna i lagom stora längder behöver du en rejäl motorsåg som klarar av jobbet. Med en kedjebroms på din motorsåg minskar risken för eventuella olyckor om du skulle få ett kast på motorsågen.

Ett annat alternativ när du ska kapa veden är en vedkap. Beroende på vad det är för grovlek och längd på veden du köper in eller tar ner själv finns det ett antal vedkapar i olika modeller som du kan välja bland, allt för att du ska hitta den som passar dig och dina förutsättningar bäst.

När din ved är kapad i lagom stora längder kan du använda dig av en smidig vedklyv för att få den storleken på veden som passar dig och dina behov bäst. Välj en vedklyv som motsvarar dina behov både när det gäller storlek och funktioner. Klyver du enbart längder upp till ca 50 centimeter räcker det med en mindre vedklyv medan du behöver en större om du vill hantera längder på drygt en meter.

När din ved är kapad och klyvd ska den förvaras torrt men gärna så pass luftigt att det blåser på den för att den skall torka bra. Ett rejält och stabilt vedförråd med ett tak som skyddar från nederbörd är ett bra ställe att låta veden torka på till dess att det är dags att elda i pannan eller kaminen. Innan du eldar med veden i pannan eller kaminen ska dock veden förvaras inomhus i minst ett dygn så investera gärna i ett snyggt och praktiskt ställ att förvara veden inomhus i också.

Besök våra annonsörers hemsidor för att få veta mer om vedhantering. Där kan du se alla deras produkter inom vedhantering, jämföra fakta och hitta information om deras sortiment och självklart kan du även se vart din närmaste återförsäljare är belägen.

 

Redaktionen tipsar

Många följde den teknikintresserade arkitekten Henrik Schulz, hans sambo Lina Holmberg och deras äventyrliga husbygge på tv i vintras. Med...
I en genomsnittsvilla på 149 kvadratmeter går det åt cirka 13 480 kWh per år i uppvärmning. Genom att installera till exempel en berg-,...
  För många kan det vara näst intill otänkbart att montera ett element, eftersom man tycker att de är fula och tråkiga att titta på. Idag...

Annonser

Utvalda varumärken

Praktiska vedfack till din kamin
Sinnrikt konstruerad vedlår enligt gammal beprövad metod
De luftiga sidorna gör att vinden kan "torka" veden samt ett stort tak som skydd