Behov av service på värmepumpen? Så här går det till!

Service av värmepump

En luft/luft Värmepump är en bra investering. För att få valuta för pengarna är det viktigt att underhålla värmepumpen. Regelbunden service garanterar en värmepump som fungerar bra, år efter år.

Din värmepump behöver regelbundet underhåll. Det betyder att du måste torka av damm och rengöra filtren med jämna mellanrum. Värmepumpens inomhusdel bör också dammsugas vid behov. Ju bättre du är på regelbundet underhåll, desto bättre kommer din värmepump att fungera. Det är värt att notera att det också är viktigt att göra en service på värmepumpen c:a vartannat till tredje år. Då får du besök av en auktoriserad servicetekniker som kan serva din värmepump, vilket du inte kan göra själv. Detta tar vanligtvis mellan 0,5 och 2 timmar, beroende på skicket på värmepumpen.

Därför är service viktigt

För att säkerställa en lång livslängd, problemfri drift och rätten till eventuell reklamation är det viktigt att göra nödvändigt underhåll och ha regelbunden service från en F-gascertifierad tekniker. Service av värmepumpen kommer inte bara att förlänga livslängden för maskinens rörliga delar utan kommer också att resultera i mindre slitage och buller. Dessutom kommer värmepumpen att ha bättre effektivitet efter en service, vilket i sin tur kommer att resultera i lägre energiförbrukning.

Inte bara det - regelbunden service hjälper också till att förhindra oönskad lukt från inomhusdelen efter långvarig användning. All service på värmepumpar ska utföras av auktoriserade återförsäljare.

Förberedelser för service

För att göra servicen av din värmepump så effektiv som möjligt är det viktigt att du underlättar teknikerns arbetsförhållanden. Genom att göra en snabb rengöring runt interiören och utsidan av inomhus- och utomhusdelen, gör du det enklare för serviceteknikern att göra sitt jobb. Det tar sällan lång tid, men låter serviceteknikern komma igång med arbetet så snart han är på plats.

Om du har möjlighet kommer det också att vara fördelaktigt att utföra enkelt underhåll såsom rengöring av filter före service så att teknikern har bättre arbetsförhållanden.

Så utförs service på inomhusdelen

När du får besök av en auktoriserad återförsäljare för service av din värmepump går processen snabbt och effektivt. Du undrar kanske vad som kommer att hända steg för steg? Det finns flera saker som görs, bland annat detta:

  • Ta bort locket på innerdelen
  • Rengör värmeväxlare och fläkthjul
  • Fläkthjulets lager kontrolleras
  • Dränering rengörs och kontrolleras
  • Fläktmotorn och luftspjällen kontrolleras
  • Nya batterier i fjärrkontrollen om det behövs, men du kan enkelt byta dem själv

Värmepumpens värmefunktion mäts vid maximal drift. Då kommer teknikern att kontrollera att alla temperaturmätningar ligger inom standarden. Detta för att säkerställa optimal drift när kylan kommer!

Så utförs service på utomhusdelen

När inomhusdelen har kontrollerats noggrant kommer det att vara dags för en kontroll av värmepumpens utomhusdel. När service utförs på utomhusdelen går man igenom många punkter, till exempel:

  • Rengöring av värmeväxlare och botten
  • Läckagekontroll av köldmedieanslutningar
  • Ventilstyrning och isolering
  • Kontroll av fläktmotorn och fläktbladen

Observera att ovanstående punkter bara är en del av alla kontrollpunkter som görs vid en service.

Källa: Mitsubishi Electric

Redaktionen tipsar

För några av oss är det bara en mysig lek men för många kan det vara blodigt allvar. Att vi människor behöver bli mer medvetna om vad som...
Njut av höstens mörka kvällar framför en skön och värmande brasa Nu knackar hösten på dörren med mörker, kyla och hårda vindar. Visst är...
 Smidig värme för behagligt varma rum  Från att ha varit ett uppvärmningssätt som nästan uteslutade användes i badrum har golvvärme idag...

Annonser

Utvalda varumärken

Revolutionerande värmepumpsteknik med värmepumpar från Mitsubishi Electric
En ny generation bergvärmepumpar från NIBE kan nu spara upp till 80% av din värmekostnad

Ny patenterad teknik ger högre uteeffekter och gör värmepumpen mer effektiv,
Vitocal - Värmepumpar av högsta kvalité Förberedda för anslutning av Solfångare