Solceller och solcellsbatterier

 

Solceller har blivit alltmer vanligt idag och många vill numera installera dem på sina hustak. Solceller är ett av de mest miljövänliga energialternativen och dessutom ett av de billigaste. Vanligtvis räknar man på att återbetalningstiden för installationen är på 10 år. Ungefär då har du sparat in så mycket på elkostnader att solpanelerna har betalat för sig.

Solceller med batteri

Du behöver inte ha ett batteri till din solcellsanläggning, men i de allra flesta fall är det mer lönsamt att ha det. Med solcellsbatterier är det möjligt att lagra energin från dina solpaneler. Utan ett batteri kan du endast få el just när panelerna producerar energi, alltså när solen skiner.

Om du känner dig osäker på hur solenergi fungerar, eller vill ta reda på om det verkligen är värt för dig att skaffa solceller kan Svea solar hjälpa dig. De är Sveriges ledande företag inom solceller och har garanterat svar på alla dina frågor.

Hur fungerar solceller?

En solpanel är den konstruktion där själva solcellerna sitter. Solcellerna består av en tunn film av ett halvledarmaterial. När solens strålar når solcellerna uppstår en elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av dem. Den elektriska spänningen omvandlas då från likström till växelström med hjälp av en växelriktare, vilket är en del av solcellsanläggningen.

Växelströmmen blir den energi som du kan förbruka som elektricitet direkt i hemmet och överskottet skickas ut till elnätet. Men har du ett solcellsbatteri till din anläggning kan du alltså lagra växelströmmen och använda den senare. Överskottet kan du även sälja till elbolaget.

Lagring med solcellsbatteri

Batteriet är ofta en av de dyrare beståndsdelarna i en solcellsanläggning. Men det är också batteriet som faktiskt gör det lönsamt, eftersom de flesta hushåll vill kunna använda el när som helst på dygnet och inte enbart när solen lyser. För att få en så komplett anläggning som möjligt är alltså ett solcellsbatteri att rekommendera.

Redaktionen tipsar

Uppvärmningen av bostaden är nog det minsta vi vill tänka på just nu Sommar och värme närmar sig med stormsteg och tanken på vintern och...
  För många kan det vara näst intill otänkbart att montera ett element, eftersom man tycker att de är fula och tråkiga att titta på. Idag...
Visste du att din luftvärmepump kan åldras i förtid om den inte servas? Det är en stor och viktig investering att köpa en värmepump och när...

Annonser

Utvalda varumärken

Vitovolt - Bli din egen elproducent med Solceller av högsta kvalitet.
Låt huset producera egen el med NIBEs färdiga solcellspaket.
Solpaneler – miljövänlig värme till oslagbart pris.
Specialist på solvärme och flexibla värmesystem. Återförsäljare i hela Sverige.