Moden teknik och utmanande arkitektur

Många följde den teknikintresserade arkitekten Henrik Schulz, hans sambo Lina Holmberg och deras äventyrliga husbygge på tv i vintras. Med halva fasaden bestående av fönster, varav de flesta mot söder, har det varit en utmaning att skapa ett behagligt, miljövänligt och energisnålt inomhusklimat året runt.

Äppelträden blommar och alla träd är nyutslaget gröna. Det är ett halvår sen Henrik, Lina och dottern Clara flyttade in och sen SVT var här och filmade senast. Deras husdröm blev ett äventyr som många följde; ett spektakulärt hus i två plan som rymmer 220 kvadratmeter boyta. Stora glaspartier mot söder öppnar upp mot havet i närheten och sluter sig mot skogen precis bakom huset.

–Det är fantastiskt att bo här, det är ju som att ha naturen inne i huset, berättar Henrik. Man blir väldigt medveten om årstidernas skiftningar.

Det är ingen tvekan om att han är nöjd, mest med helheten och att han och Lina har skapat det tillsammans.

–Det blev otroligt bra, med generösa ytor, rätt proportioner och allt harmoniserar, beskriver Henrik. Ibland har man tur. Det ser helt annorlunda ut mot allting annat, med en helt egen identitet. Ändå går det hem hos alla, från de mest ointresserade till de mest intresserade.

Kändisarkitekt

Henrik driver eget arkitektkontor i Göteborg och ritar allt från produkter till hus. Han är en gestaltande arkitekt med ett stort driv.

–Det finns en enorm kraft i arkitektur där man har man möjlighet att skapa en otrolig livskvalitet. Och så finns det saker som är bra och saker som är magiska, och varför vet man inte. Ofta inträffar det av en slump, man kanske inte kan styra över det.

Att bygga åt sig själv beskriver han som mycket svårare än att bygga på uppdrag åt andra.

–Du ska ju själv bo i det och planera det tillsammans med någon, och fatta 40.000 beslut har någon räknat ut. Som arkitekt har jag fattat 30.000 av dem, då blir det 10 000 kvar som jag behövde övertyga Lina om.

Delade en dröm från Bali

Inspirationen till huset hämtade de från ett Yoga Shala på Bali, en plats där man utövar yoga.

–Vi hade varit på samma ställe innan vi träffades, fortsätter Henrik. Det var ett rum som vi befunnit oss i som var magiskt, uppe bland trädkronorna, i naturen. Det låg en våning upp från marken, med varmt trägolv och bara pelare som höll upp taket. Man hamnar i en väldigt behaglig sinnesstämning när man är där. Vi ville återskapa den känslan.

Hälften glas

En av de stora utmaningarna var att skydda huset mot stark solinstrålning sommartid. Henrik ritade ett stort tak som skulle skugga fasaden. Men det skulle inte räcka för att garantera ett behagligt inomhusklimat året runt. För att uppfylla byggnormernas energikrav krävdes modern teknik. Fredrik Snygg är distriktschef på NIBE och har stor erfarenhet av klimatlösningar som innefattar allt från värme och varmvatten till kyla och ventilation:

–I en fastighet som denna är värmepumpstekniken ett måste för att klara energikraven, anser han. Stora fönsterpartier gör att det blir tekniskt svårt att få ett bra klimatskal, oavsett vilka fönster man väljer, eftersom 1 kvadratmeter fönster läcker lika mycket som 10 kvadratmeter vägg.

Frikyla okänt hos arkitekterna

Energieffektiv bergvärme och prisvärd kyla som levereras nästan gratis från berggrunden blev lösningen. Henrik valde NIBE på rekommendation från sin rörläggare som han känner förtroende för.

––Jag googlade och försökte sätta mig in i det, och gick in på NIBEs hemsida. Det blev en NIBE S1255 med inbyggd varmvattenberedare med frikyla, något som bara drar 10% energi jämfört med traditionell AC. Bergvärmepumpen tar förhållandevis liten plats och var lätt att få in och placera i huset, och ljudnivån är låg.

Frikylan går på automatiskt när temperaturen stiger över den önskade. Tre inbyggda fläktkonvektorer svalkar i kök, vardagsrum och kontor. När Proffsnytt intervjuar Henrik igen i augusti har värmen just slagit till och han ställer in kylan så att den ska fungera optimalt.

Merkostnaden för att lägga till frikyla i Henriks bergvärmeanläggning blev cirka 50.000 och ger en stor energibesparing jämfört med traditionell luftkonditionering. Det egna projektet gjorde att han fick upp ögonen för en brist inom arkitektbranschen.

–Det här med frikyla känner inte många arkitekter till, och inte om bergvärme heller. Den kunskapen behöver nå ut bättre. Att kunna köpa allt från NIBE var ju också väldigt bekvämt, ju färre beslut desto bättre.

”Att koppla på kyla till bergvärmen tar bara 10% av en AC. Det känner inte många arkitekter till.”

Uppkoppling sparar tid

Elen i huset ingår i ett Plejd-system för smart belysning där allt är ihopkopplat med bluetooth. När Henrik blev rekommenderad den senaste värmepumpen från NIBE, där anläggningen är uppkopplad mot wifi och kan kontrolleras från mobilen, så fastnade han för det.

–Det är en fördel att kunna hålla koll på värmepumpen när man inte är hemma och man kan teckna bättre energiavtal. Det är ett genomtänkt bra system, man blir glad när man lär sig om det, när det faktiskt funkar och underlättar ens vardag. Det gör att jag sparar tid.

”Man blir glad när man lär sig om det, när det faktiskt funkar och underlättar ens vardag.”

Nästa steg för Henrik och Lina är en solcellsanläggning. Med NIBEs helsvarta solcellspaneler ska de i framtiden kunna minska elförbrukningen ytterligare.

–Den kommer inte att synas nerifrån eftersom vi gömmer den på det platta taket.

Men det får bli en senare fråga. Nu är det paus i projektet och tid för att njuta.

Redaktionen tipsar

Det är sällan som den svenska sommaren är så extremt varm som i år. Ändå menar meteorologer och andra som forskar på klimat och...
 Smidig värme för behagligt varma rum  Från att ha varit ett uppvärmningssätt som nästan uteslutade användes i badrum har golvvärme idag...
Med värmekällan direkt i ditt golv får du en perfekt upplevelse av värmen i rummet. Det blir allt vanligare med värmegolv både i kök,...

Annonser