Gör ditt hem utrustat inför influensasäsongen

Ingen tycker att det är kul att vara sjuk. Dunkande huvudvärk, rinnande näsa, värkande muskler och ont i halsen kan göra även den starkaste svag. Därför borde du förbereda ditt hem på influensasäsongen, innan den slår till.

När influensaviruset är i antågande är det dags att göra din kropp och ditt hem redo att motstå attacken. Du hör ofta om allmänna tips för att undvika att bli sjuk själv, men är det också möjligt att göra ditt hem motståndskraftigt? Absolut! Här är våra tips för att göra hemmet utrustat för influensasäsongen.

Gör en storstädning
Kollektivtrafik, köpcenter och andra platser som människor samlas är som lekplatser för virus och bakterier. Tänk bara på allt du berör på en dag. Bakterierna följer enkelt med dig hem, vilket leder till ökad smittorisk i ditt eget hushåll. Det är därför viktigt att inte bara vara extra medveten när man besöker offentliga platser, det är också viktigt att ha en plan för att hålla bakterier och virus utanför husets fyra väggar.

Ett bra tips är att sätta fram etanolbaserat desinfektionsmedel här och där hemma. Om du har tagit med dig smittan hem kan det här hindra dig från att sprida infektionen. Ställ medlet direkt innanför ytterdörren, så det är det första du gör när du kommer hem. Självklart bör du vara försiktig med handtvätt ... men vad hjälper det om huset redan är en bakteriehärd?

Många människor går runt utan att veta att de är bärare. Influensan sprider sig huvudsakligen genom kontakt- och luftsmitta. Därför är det smart att göra en storrengöring före säsongen. Gör rent alla ytor, dörrhandtag, bad och liknande. Det är inte heller dumt att köra en tvätt på sänglinne och handdukar.

Värmepump med luftfilter
När du är klar med inredningen är det värt att tänka på luftkvalitén i ditt hem. Många luft-luftvärmepumpar har ett filter som bidrar till ett bättre klimat. Dessa filter fångar mikropartiklar, och upp till 99 % av bakterier, virus och damm. Med andra ord: Utan tvekan, ditt bästa vapen mot sjukdom under influensasäsongen!

Korrekt temperatur – i luft och kropp
Det är inte lämpligt att frysa. Även om det inte är det som gör dig sjuk, måste du hålla dig varm, speciellt under influensasäsongen. En kall kropp gör dig mindre resistent mot bakterier och virus. Köp därför tofflor eller ullstrumpor för alla i hushållet, om du inte redan har det. Ha lite extra kläder och sitta under en filt istället för att frysa genom kvällen.

Nu kanske du tror att det är en bra idé att sätta på värmen så att det är riktigt gott och varmt hemma? Det här är inte den smartaste lösningen. Om du överdriver värmen i ditt hem blir luften torr, vilket gör slemhinnan mer benägen för virus.

Se hellre till att du har en uppvärmning du kan lita på och ställa in en bekväm inomhustemperatur på drygt 20 grader. Om du har en värmepump är det enkelt att reglera värmen och luften blir mycket mindre torr än vedeldning och traditionell elvärme.

Sund och god mat
Även om du vanligtvis inte blir sjuk är det några steg du kan ta i ditt dagliga liv för att rusta din kropp mot ett potentiellt virusangrepp. En varierad och hälsosam kost som innehåller mycket frukt, grönsaker, fullkorn och fisk är a och o för ett välfungerande immunförsvar. Därför borde du fylla kylskåpet och köket med hälsosamma alternativ till hela familjen på väg till årets kalla månader.

Det är lätt att frestas att njuta lite extra när kvällarna är långa och kalla. Då ska du hitta några hälsosamma alternativ till den tid du vill njuta lite mer. Försök att äta lite mindre snacks och läsk – det kommer kroppen tacka dig för.

Fyll medicinskåpet
Hoppas på det bästa, men förbered dig på det värsta. Du kan bara göra sitt bästa för att inte bli sjuk, men det är också viktigt att du är redo om du får otur. Ta en runda i medicinskåpet.

När problem har uppstått
Så blev du sjuk. Vad nu? Här finns det ingen mirakelkur tyvärr. Ligga på soffan med täcket väl virat runt dig och börja arbeta på att få svart bälte i streaming. Gör en varm kopp te, helst med den virusdödande kombinationen av ingefära, citron och honung. Gå inte till jobbet och smitta dina kollegor - stanna hemma och ta dig tid att bli frisk.

Vi hoppas att du nu har de verktyg du behöver för att klara dig genom influensasäsongen!

Läs mer om Mitsubishis innovativa produkter här...

Redaktionen tipsar

Allt för många bostäder har problem med fukt och dålig lukt Många av problemen går dessutom att avhjälpa med hjälp av en avfuktare. Det kan...
Söker du en pelletspanna med bra driftsäkerhet och bra ekonomi? En panna med hög säkerhet som sparar tid och har ett stort bränslemagasin?...
Aldrig förr har det väl varit så populärt och nästan självklart att installera en braskamin i sitt hem. I dagens moderna samhälle handlar...

Annonser

Utvalda varumärken

En ny generation bergvärmepumpar från NIBE kan nu spara upp till 80% av din värmekostnad

NIBEs luft/vattenvärmepumpar - En kassasuccé i trädgården. Kan spara upp till 70%
Revolutionerande värmepumpsteknik med värmepumpar från Mitsubishi Electric
Med en luft/vattenvärmepump från CTC sparar du upp till 75 % av din uppvärmningskostnad. Energin är gratis och miljövänlig.