Så blir den öppna spisen effektiv

Var rädd om värmen och dra nytta utav den i din totala uppvärmning.

När vi köpte vårt senaste hus för ett år sedan så fanns det en stor och maffig öppen spis nere i gillestugan. Både på bilderna från fastighetsmäklaren men också i verkligheten var den väldigt snygg och man kunde verkligen känna känslan av hur det skulle vara att samlas runt brasan där nere i den mysiga gillestugan. Att höra hur elden sprakade och se hur lågorna fladdrade var associationer som inte alls var svåra att göra.

Tyvärr slogs våra fantasier och föreställningar i kras redan då mäklaren såg att vi visade ett stort intresse för huset i allmänhet och gillestugan i synnerhet. Han berättade, precis som många mäklare säkert måste göra när de säljer hus med öppen spis, att det inte hade eldats i spisen på alltför många år och att vi var tvungna att trycktesta spisen innan vi kunde börja elda i den. 

Öppna spisen INNAN installationen...

Ännu värre kändes det när vi av säljaren fick höra att de få gånger de eldat i spisen, hade det mera känts som om de eldade för sakens skull än för den härliga känslan. Han vittnade om att veden fullkomligt slukades upp av elden och att luftdraget ut genom skorstenen var så rejält att de inte fanns någon rimlig chans att hinna värma upp ett rum med hjälp av elden.

Nog för att det var en stor och bred spis men elda för kråkorna är ju ingenting man har lust med. Speciellt inte nu när väldigt många av uppvärmningsalternativen till en villa idag blir allt dyrare.

Fördelarna övervägde nackdelarna och det slutade med att vi, i alla fall, köpte huset och vi hankade oss fram med direktverkande el och ett par luftvärmepumpar den första vintern. Allt vi vågade göra i den öppna spisen var att tända värmeljus och drömma om en RIKTIG brasa. De elräkningarna som kom efter förra vintern önskar jag inte ens min värsta ovän, så förstår ni säkert hur illa det var.Till den här vintern har vi lovat oss själva att minska radikalt på elanvändningen och se till att vår öppna spis blir till en effektiv energikälla, både för miljöns skull men naturligtvis också för plånbokens skull.

Bilden visar en spiskassett från KEDDY och kommer från deras hemsida                 Bilden är lånad från KEDDYs hemsida

Förra veckan började de installationen av vår senaste investering - en spiskassett i form av en 145 kilo tung gjutjärns insats med tillhörande rör upp genom hela skorstenen. Det är en spisinsats med dubbla dörrar och spröjsade panoramaglas. Den lär ha en verkningsgrad på 70% och med hjälp av ett varmluftsgaller en bit upp på muren skall vi försöka ta tillvara varenda procent, ut till gillestugan och helst vidare runt i huset också.

Spiskassetten fungerar så här:

Luften ifrån rummet sugs in under kassetten.Insatsen har värmeflänsar baktill, på sidorna och ovanpå, vilka effektivt värmer upp den inkommande luften.Värmen stiger uppåt och släpps tillbaka ut i rummet via luftspalter i ovankant på kassetten. I vårt fall har de även borrat hål för och monterat ett varmluftsgaller i muren där värmen också kommer ut i rummet.Via ett gjutjärnsrör leds röken ut i skorstenen. I vårt fall har vi, för säkerhets skull monterat ett rör hela vägen upp i skorstenen men är du säker på att din skorsten är i bra skick behövs inte detta.Slutligen tätas mellanrummet mellan gjutjärnsröret och skorstensväggen för att förhindra att värmen smiter ut den vägen.

Det är inte helt rent och fräscht under monteringens gång men håller man bara fokus på resultatet så är det lätt att ha överseende med både damm, smuts och montörer. Nu är de tekniska konstruktionerna på plats och montörerna skall bara mura upp den andra sidan på spisen så att sidorna blir likformiga och sätta upp snygga galler mellan spiskassetten och själva öppningen i den gamla spisen. Sedan är det bara för mig att ta fram den vita färgen och se till att få den nya spisen att se som ny ut igen.

Senare i veckan kommer sotaren och testar konstruktionen och så fort han ger klartecken så blir det dags för premiär eldningen. Montörerna lovade oss faktiskt en liten kurs i konsten att elda med ved och det behövs sannerligen. För vår familj är det här med öppen spis både nytt och spännnade… 

Jag ser fram emot helt andra summor på denna vinters elräkningar och jag hoppas att vi snart skall märka att våra investeringar har varit värdefulla, både för känslan i huset och i kroppen. Att vi samtidigt har fått en härlig samlingsplats på källarplanet känns också väldigt bra. Nu kan vintern komma på allvar, om den inte redan har gjort det. 

Annika H Juhlin – Redaktionsansvarig Portalen AB

Keddy braskamin hemma hos oss

Så här bra blev det!!

 

Redaktionen tipsar

Tänk på att spara undan det som du kan behöva vid ett senare tillfälle. Ackumulera är egentligen bara ett annat uttryck för att lagra. Att...
Många följde den teknikintresserade arkitekten Henrik Schulz, hans sambo Lina Holmberg och deras äventyrliga husbygge på tv i vintras. Med...
I alla tider har människan farsinerats av elden. Den skänker oss ljus och värme och har sedan urminnes tider skyddat oss från olika hot,...

Annonser

Utvalda varumärken

En spiskassett från Contura förvandlar din öppna spis till en effektiv värmekälla.
Era önskemål till just en BRUNNER-insats, skapar glädje utan gränser…
Kaminer med teknik och skönhet i kombination

Supras Turbokassetter monteras med fördel in i befintliga öppna spisar.....