Allt fler förstår att uppskatta det extra värmetillskottet som en braskamin ger till våra bostäder.
I dag när olja och el tillhör de ständigt stigande och redan kostsamma energikällorna blir behovet av att hitta andra, alternativa uppvärmningskällor högst på tagligt. Dagens braskaminer är inte bara snygga och väldesignade de är både effektiva och energisnåla också.
Innan du kan installera en braskamin i ditt hus måste du göra en bygganmälan. Detta görs till kommunen och tillvägagångssätten kan skilja sig lite mellan olika kommuner. Det säkraste är att kontrollera med just din kommun, hur du skall bära dig åt.
Försök att fundera ut den mest ultimata platsen för din braskamin. Har du ingen befintlig murstock i huset kommer det att bli ett nytt skorstensrör som måste dras rakt upp ifrån braskaminen. Du skall försöka sträva efter att utgångshålet, dvs. där skorstensröret kommer ut på taket, hamnar så nära taknocken som möjligt.
För att få absolut bästa spridning på värmen och kunna dra nytta av effekten som braskaminen ger bör du placera din braskamin på bottenvåningen. På så vis når värmen, på vägen uppåt, även det övre våningsplanet och du får dubbel effekt av din nya kamin. En annan viktig säkerhetsaspekt är att braskaminen måste monteras med ett visst mått från brännbart material. Alla exakta uppgifter på avstånd och bestämmelser känner din återförsäljare till och det får du hjälp med när du kommer dit. Tillsammans studerar ni din husritning och finner möjliga lösningar och placeringar.
Tillsammans med leveransen av din braskamin följer en grundlig instruktion över hur du skall gå till väga. Känner du dig det minsta osäker så säljer leverantörerna, mer än gärna, färdiga installationspaket tillsammans med din nya braskamin. Du får professionell hjälp med installationen och kan känna dig helt lugn och trygg när det väl blir dags att börja elda. Tänk på att du måste låta en sotare inspektera och godkänna installationen innan du får börja elda i din kamin.
För den som aldrig har eldat i en öppen spis, en braskamin eller en kakelugn innan, kan själva eldandet vara en ganska svår konst som kan ta ett bra tag att lära sig. Det skall vara lagom mycket luftinsläpp, lagom stora vedträn och lagom mycket ved. Meningen med ordet lagom är just det svåra.
Du kan elda med all sorts ved från både barr, löv och fruktträd. Det viktigast är att veden har fått god tid på sig att torka ordentligt. För att vara säker på att veden hunnit bli tillräckligt torr skall den avverkas på vintern och ligga fritt under tak att luftas hela nästföljande sommar. Det mest ultimata är att hela tiden ha 2 års vedbehov på lager. På så vis försäkrar du dig om att du aldrig behöver elda allt för fuktig ved. Du skall heller aldrig elda med tryckimpregnerat, målat eller limmat trä. Inte heller spånplattor, färgbroschyrer eller plast hör hemma i en braskamin. För att få en överblick över leverantörer av braskaminer kan du besöka Energiportalens utställning över Braskaminer-Kakelugnar.