När solen i maj månad lyser en timme över hela Sverige, ger den lika mycket energi som vi svenskar förbrukar under ett helt år. Tyvärr finns det varken tekniska eller ekonomiska möjligheter att ta tillvara mer än en bråkdel av solens energimängder.
Solen, vår miljövänligaste energikälla. Solen är vår renaste energikälla. Solenergi ger varken giftiga utsläpp eller farligt avfall och förbrukar inte heller en massa material. Solen ger istället jorden dess enda verkliga tillskott av energi. I dag används solens strålar både för att tillverka värme och elektricitet. Men användningen är fortfarande liten. I Sverige beror det bland annat på att behovet av energi inte sammanfaller med tillgången. Det vill säga, solen lyser som minst under vinterhalvåret, då vi som bäst behöver värme, varmvatten och el.
Solfångare ger värme och varmvatten I en solfångare omvandlas solens strålar till värme genom att solljuset får lysa på en matt, svart yta. Värmen transporteras sedan vidare med hjälp av en vätska eller gas som cirkulerar och används för att värma upp hus eller för att ge varmvatten så att du kan duscha eller bada. Ett tusental svenska hushåll får i dag delar av sitt värmebehov från solenergi. Solfångare används också för att värma upp vatten i simbassänger, på camping- och idrottsplatser. Om man ska kunna ta tillvara solenergin för att värma upp bostäder även under vintern, måste värmen lagras i stora tankar under jorden eller i bergrum. Men det är inte lönsamt i dag.
Solceller ger elektricitet I solceller omvandlas solljuset till el. Solcellen består av en tunn skiva av ett så kallat halvledarmaterial där elektroner frigörs och skapar elektrisk ström. Processen pågår så länge solcellen är belyst men upphör direkt när ljuset försvinner. Solceller användes första gången på 1950-talet för att ge el till satelliter ute i rymden. I dag drivs kanske din miniräknare, din klocka eller din radio av solceller. Men det kommer att dröja länge innan el producerad av solen får någon större betydelse för Sveriges totala energiförsörjning. El från solceller är mycket dyrare än annan el och används därför främst på platser där det är för dyrt och för svårt att dra fram det vanliga elnätet, till exempel i fjällen, skärgården och andra glesbebyggda områden. Störst nytta gör el från solceller i tredje världen och ökenområden. Där kan solel ersätta dieselgeneratorer för att driva vattenpumpar, ge belysning och kyla mat och mediciner. Det är bättre för miljön och billigare på sikt. I USA bygger man solceller i varma områden där man storkonsumerar luftkonditionering. På så vis kan solen själv lösa de problem den orsakar.
Läs mer om solvärme på Energimyndigheten.
Se fler aktörer inom området solenergi i vår Utställning-Solenergi här på Energiportalen.