Med en solvärmepump kan du kombinera bergvärme och solfångare
Om du får värmen i ditt hus via bergvärme och det börjar bli dags att byta värmepumpen eller kanske borra ett nytt hål på grund av att energibehovet har ökat så kan det vara ett alternativ att införskaffa en solvärmepump. Solvärmepumpen fungerar ungefär som vanlig bergvärme med den skillnaden att du kan koppla på solfångare för att minska trycket på borrhålet under sommaren. Beroende på hur stark solen är för tillfället så kan värmen från solfångarna antingen användas till att värma varmvattnet och värmesystemet direkt eller så kan den förvärma vätskan som kommer från borrhålet innan den går in i värmepumpen. På så sätt krävs det inte lika mycket för värmepumpen att få upp temperaturen på vattnet eller i huset.
Med en solvärmepump så återladdas ditt borrhål med hjälp utav solvärmen. Detta sker i två olika faser. Sommartid är den aktiva fasen, då händer det att temperaturen i dina solfångare stiger till över hundra grader. Då går kallt vatten från borrhålet upp för att gradvis sänka temperaturen tills den är på samma nivå som den aktuella varmvattentemperaturen och det solvarma vattnet följer med ner till ditt borrhål. Den passiva fasen inträffar när solfångaren förvärmer vätskan som ska in i värmepumpen när den är i drift och ditt borrhål då får tillbaka varmare vätska än vad det normalt får.
Med en solvärmepump och dess olika funktioner i ditt hem så kommer du i snitt förbruka ca 40% mindre drivenergi jämfört med en traditionell bergvärmepump. Samtidigt säkerställs också ditt borrhåls prestanda för framtiden då kombinationen med solenergi gör att det inte behöver utnyttjas lika mycket. Du är välkommen att vända dig till någon av våra annonsörer för att få hjälp och tips med din solvärmepump.