10 tips för minskad energiförbrukning

Miljö- och klimatförändringar är något som berör alla människor. Du kanske inte har möjlighet att göra allt men du kan alltid göra något för att minska hushållets energiförbrukning. Vi har samlat de enkla tipsen som inte bara gör ditt boende lite mer miljövänligt utan också gör att du sparar pengar med minskade el- och vattenräkningar.  

1. Släck ner och stäng av lamporna

Gör det till en ny vana att släcka lampan så fort du lämnar rummet. Du har ju ingen nytta av att lysa upp ett rum där du inte är, eller hur? Samma princip gäller en del elapparater. Teven och datorn kan du stänga av helt när de inte används. Även i standbyläge dras ström då små lampor lyser hela tiden och till dem kan det gå åt mer el än man kan tro. Med ett grenuttag med strömbrytare kan du enkelt stänga av strömtillförseln helt till apparaterna. Och laddaren som sitter i vägguttaget drar ström den med, även om den inte är kopplad till en mobil eller laptop, så dra ut den med om den inte används.

2. Använd energisparläge på datorn

Även när skärmsläckaren går är det ingen garanti för att det går åt mindre el till datorn. Ställ därför in datorn på energisparläge. Du kan ställa in efter hur lång tid datorn ska gå ner till viloläge. Alternativt kan det gå att ställa in att datorn stänger ner både skärm och hårddisk efter en viss tid.

3. Byt gamla glödlampor mot energisnåla LED-lampor

De gamla glödlamporna har gjort sitt. De gav visserligen ljus men de läckte samtidigt onödigt mycket spillvärme med tanke på den energi de krävde. De säljs inte längre men du får använda klart de du har kvar. Sedan byter du ut dem till nya energisnåla lampor, exempelvis LED-lampor eller lågenergilampor. Det finns beräkningar på att när hela Sverige har gått över till mer energieffektiv belysning så sparas 2 miljarder kilowattimmar per år.

4. Täta fönster och dörrar med tätningslister

Otäta fönster och dörrar kan vara riktiga energitjuvar. Värmen smiter ut genom springor och det går åt mer el för att upprätthålla temperaturen i huset när termostater reagerar på den kalla luften. Om du inte just nu har möjlighet att helt byta ut fönster och dörrar kan du åtminstone avhjälpa problemet genom att täta för springor med tätningslister. Om du har fönster eller dörrar öppna för att vädra ur, stäng av termostaten.

5. Diska, tvätta och duscha smart och spara vatten

Var sparsam med vattnet när du diskar, tvättar eller duschar. En diskmaskin använder faktiskt mindre vatten än vad som går åt vid handdisk. Om du inte har möjlighet att ha diskmaskin kan du ändå spara energi och vatten genom att inte diska under rinnande kran, utan istället i balja eller i diskhon. Kör fulla tvätt- och diskmaskiner. Om du dessutom kan dra ned duschtiden med några minuter ger det också verkan.

6. Undvik torktumling, torka kläder på torkställning

Att torka plagg och sängkläder i torktumlare drar väldigt mycket energi. Undvik att använda torktumlare så mycket som möjligt. Häng upp kläderna för torkning på en lina eller torkställning istället. Måste du ha torktumlare, satsa på en med miljömärkning A.

7. Ta hand om kyl & frys, inte kallare än nödvändigt

Om du planerar att byta ut frys eller kylskåp till köket, håll då utkik efter energimärkningen A+++ som är den mest energieffektivaste klassen. Ha frysen på -18 grader och kylen på +5 grader, kallare än så behövs inte. Varje lägre grad drar mer energi. Frosta av frysen regelbundet, är den istäckt går det åt mer energi. Dammsug eller damma också av gallret eller kondensatorn på baksidan av kyl och frys eftersom damm där ökar energiförbrukningen. Se till att dörrarna är täta. Ställ inte in mat som inte hunnit kallna.

8. Laga mat energieffektivt, använd vattenkokare

Ska du koka vatten är det absolut energieffektivaste sättet att använda vattenkokare och snabbare går det också. Måste du värma vatten i kastrull, behåll locket på. Att värma mat i mikron eller på spisen är oftast mer energieffektivt än att köra den i ugnen. Använd bara köksfläkten om det verkligen behövs eftersom den drar ut mycket varm inomhusluft som husets värmesystem då sätter igång med att ersätta.

9. Dra ner inomhusvärmen, ta på dig en tröja

Har du möjlighet att dra ned värmen någon grad kan du spara mycket på det i det långa loppet. Klä dig varmare om det behövs istället. Med all sannolikhet kommer du vänja dig snabbt. Har du elradiatorer kanske du inte behöver ha på dem alls under sommaren.

10. Se över utomhusbelysningen, använd skymningsrelä

Utomhusbelysningen går också att göra mer klimatsmart och energieffektiv. Skaffar du en sensor slås lamporna bara på när någon närmar sig eller när det blir mörkt. Med solcellslampor blir lamporna uppladdade av solen och tänds i skymningen. Det är också praktiskt då du slipper dra och koppla elkablar i trädgården.     

Redaktionen tipsar

Nu närmar sig den absolut bästa tiden för den som vill ha riktigt billig och miljövänlig uppvärmning. Hela sommarhalvåret bjuder naturen på...
I en genomsnittsvilla på 149 kvadratmeter går det åt cirka 13 480 kWh per år i uppvärmning. Genom att installera till exempel en berg-,...
  Miljödebatten tar en allt större plats och medvetenheten hos konsumenten ökar. Fler väljer att vedelda i den nya generationens...

Annonser

Utvalda varumärken

Luftkonditionering från Mitsubishi Electric! Världens bästa inomhusklimat!
NIBE Flow ventilationsaggregat är en flexibel, högeffektiv aggregatserie för komfortventilation i fastigheter. Upptäck NIBE Flow!
Energibranschens mest nöjda kunder finns hos Skellefteå Kraft, enligt SKI
Nivell System golvventilation löser golvproblem i sjuka hus.