Kaminer för olika behov och önskemål

Olika användningsområden kräver olika kaminer

Någon vill ha en braskamin för att lyssna till sprakandet, se på lågornas sken och bara njuta av det lugn och ro som en kamin skapar medan andra vill kunna värma sitt tappvatten med hjälp av kaminen och för en tredje kaminköpare är det eldningen med pellets som är det huvudsakliga kriteriet när det kommer till själva valet av kamin. Med denna inledning är det inte svårt att förstå att det finns en uppsjö av olika alternativ att välja på. Både när det gäller utseendet och det rent estetiska men också skillnader på insidan när det kommer till funktioner och material.

Första bilden visar en vattenmantlad kamin som just har funktionen att värma tappvattnet i tillägg till sin rumsvärmande funktion. I denna vattenmantlade kamin går största effekt till varmvattenuppvärmning men drygt en tredjedel av effekten i den vattenmantlade kaminen kommer huset tillgodo i form av uppvärmd luft. Detta är en vacker variant på naturlig varmvattenuppvärmning med hjälp av vedeldning. Att kunna få den härliga synen av eld samtidigt som man får varmvatten är en både vacker och smart kombination. Vattenmantlade kaminer finns både, som här, i fristående modeller men också för inbyggnad.

En annan populär variant av kamin är braskaminen. Ofta till utseendet lik den tidigare bilden men ännu mer vanlig i hemman utan möjlighet till vattenuppvärmning. Ofta är braskaminer tillverkade i lackerad stålplåt och kan vara både fristående och mer inbyggda i väggarna. Det allra viktigast för en väl fungerande kamin är att den ansluts rätt, dvs. till en rökkanal för en säker och korrekt avledning av restprodukten efter eldningen dvs. röken. Hos de flesta tillverkare av braskaminer finns det varianter för påkoppling till rökkanal antingen baktill eller upptill på braskaminerna. Detta är naturligtvis för att skapa stor flexibilitet när det gäller möjliga monteringsplatser i villan. För att få ut mesta möjliga effekt av en braskamin skall ju placeringen vara gynnsam dvs. på en öppen plats där värmen har lätt för att sprida sig i huset.

En särskild modell av kaminer är gjutjärnskaminer. De har ett mer gammaldags utseende och är, precis som namnet avslöjar, tillverkade i gjutjärn. En gjutjärnskamin har förmågan att hålla värmen på ett mycket bra sätt och är en perfekt värmekälla i exempelvis ett fritidshus. Gjutjärnskaminer har en särskild charm och passar extra bra i villor med en lantlig inredning. Att installera en gjutjärnskamin i ett lantkök är som pricken över i:et – det som gör hela sammanhanget komplett.

Har man en villa i ett mer herrgårdsliknande utförande så kan istället kakelugnar vara det som är allra mest passande. En kakelugn ger ett pampigt utseende och finns i allt från de mer klassiska utförandena till modernare mer anpassade modeller. Den runda fina formen och det ofta lite laserade utsidorna är ändå typiska för kakelugnar och designerna följer den stilen oavsett om de är i ett modernare eller mer klassiskt utförande. En kakelugn har en unik förmåga att hålla värmen och för att få bästa effekt och spridning av värmen bör den placeras centralt i huset. På så vis får många väggar och rum nytta av den långa värmeeffekten och huset kan hållas behagligt varmt lång tid efter att elden har falnat.

 

I ett modernare hem kan det ibland efterfrågas nya lösningar på gamla goda ting. Att kunna bygga in en eldstad är en sådan speciell önskan. Det kan handla om en önskan om att kunna ligga i sängen och titta på en eldstad, eller i badkaret eller någon annan plats i någon särskilt utvald vägg. Då är en kassett – eller en insats det smartaste alternativet. Kasetter och insatser är gjorda just för att kunna monteras där du själv vill ha dem och med rätt förutsättningar dvs. rökkanal och montering av kunniga fackmän bli en inbyggd kassett eller insats en unik lösning som är anpassad för just dina och din villas önskemål. Kassetter och insatser finns i en mängd olika utföranden och det är bara din kreativitet som sätter gränser för hur du vill ha det i just ditt hus.

En murspis är en uppmurad spis som i sin kärna oftast har en kassett i täljsten. Namnet på den här typen av kamin är givet tack vara den uppmurade inramningen kring eldstaden. Man skulle kunna säga att en murspis är en modern öppen spis. Omgjord för att mycket bättre ta vara på den värme som elden ger och istället för att elda för kråkorna, låta energin komma till nytta i bostaden. Murspisar ger ett vackert och ombonat uttryck och passar lika bra i en modern New England villa som i en 70-tals tegelvilla som vill ha en läcker central samlingsplats i huset.

Ett av de material som är riktigt bra på att behålla och sprida värme i huset är täljsten. Täljstenen är också ett vackert material med sin fina ljusgrå struktur och ger ett väldigt vackert utseende i det rum där den är installerad. Täljstenskaminer syns ofta även i kök och några modeller har just en bakugn för att kunna använda den till mer handfasta köksgöromål. En täljstenskamin monteras till en rökkanal, precis som de andra kaminerna och ofta finns lösningar för både baksides- och toppmontering.

Ett ytterligare alternativ av kamin är pelletskamin. Precis som det låter så eldar man pelletskaminer med pellets istället för de med ved. Pellets är ett modernt och väldigt miljövänligt alternativ och det kräver dessutom inte så mycket skogsarbete med huggning, lagring osv. innan det kan börja användas. En pelletskamin ser ungefär ut som en rejäl braskamin men innehåller också ett lager av pellets samt en inmatningsanordning . Detta gör att installationen får ett lite annorlunda utseende mot de övriga men fortfarande både moderna och vackra. Pellets används sedan många år i pannor i källarnen – kanske där en gammal oljepanna förut stårr men det här vackra typen av pelletskaminer är ju naturligtvis framtagna för att synas och sprida värme och njutning direkt i rummet. Pellets säljs i säcker och kan beställas direkt hem till dörren för enkel administration.

 

Slutligen vill vi visa en variant av kamin som har ett helt annat syfte. Det är fortfarande en brinnande låga och den har också en hög mysfaktor men där tar likheterna slut. En skorstenfri kamin avger inga rökgaser och kopplas inte till någon rökkanal. Skorstensfria kaminer eldas oftast med en gel som inte avger några restprodukter som behöver tas omhand på något särskilt sätt. De skorstensfria kaminerna ger en enorm frihet att placera din eldstad nästan var du vill. Det kan vara en vacker detalj på din uteplats, i ditt uterum eller varför inte en skorstensfri kamin i ditt badrum eller sovrum. Det enkla handhavandet gör att det inte krävs några särskilda förberedelser och med eldnings-gel hemma kan du alltid enkelt starta en mysig brasa.

Oavsett om du söker en kamin som skall fungera som den huvudsakliga uppvärmningen i bostaden eller om du mer är ute efter en tilläggsuppvärmning eller rent utav bara för syns skull, så hittar du alla de olika alternativen hos oss här på Energiportalen. Under varje kategori i vänstermenyn hittar du de tillverkare som säljer just den typ av kamin som du letar efter. Genom att klicka på deras utställningar kommer du direkt till deras hemsidor och kan fördjupa dig i deras produkter.

Redaktionen tipsar

  Solceller har blivit alltmer vanligt idag och många vill numera installera dem på sina hustak. Solceller är ett av de mest miljövänliga...
               I vår iver att tilläggsisolera och täta våra hus glömmer vi ibland bort vikten av en bra ventilation. Man hör ofta hur...
  Uppvärmning står för 60 procent av svenska hushålls energiförbrukning och det är under vinterhalvåret som värmen behövs som mest. För...

Annonser