Spara energi - det blir en ren vinst

Med små, enkla medel får du pengar över till annat

Det finns många små, bra tips på hur man kan spara på energiförbrukningen i hemmet bara genom att tänka sig extra noga för när man diskar, tvättar och duschar. Små förändringar som sammantaget gör stor skillnad i både plånbok och förbrukning.

Tvättstugan: När det gäller användandet av tvättmaskin och torkskåp eller torktumlare, så gäller alltid att vänta med att tvätta tills maskinen är full. Inga halva maskiner eller enstaka plagg alltså! När du köper ny tvättmaskin skall du vara noga med att kontrollera så att maskinen har tvättklass A, vilket är en beteckning för att maskinen tvättar ordentligt rent och är effektiv. Om inte tvätten är särskilt smutsig kan man alltid köra på sparprogrammet eller ECO programmet. Det är ett mycket kortare program som inte drar någon energi i onödan. Ni skall heller inte tvätta i högre temperatur än vad som är nödvändigt. Att dra ner från 60 till 40 grader kan faktiskt dra ner energiförbrukningen så pass mycket som till hälften. Att använda torkskåp och torktumlare är en annan energibov. En tumlare kan dra så mycket som fyra gånger mer energi än själva tvättandet.

Köket: Att diska en full diskmaskin på ECO programmet (eller på vanligt program också för den delen) är klart mer energieffektivt än att diska för hand. Många är också alltför nitiska när det gäller att skölja av disken innan man ställer in den i diskmaskinen. Att skrapa av matresterna från tallrikarna räcker oftast om inte maskinen skall stå odiskad i många dagar. Har du ändå något som måste diskas förhand så tänk på att aldrig varken diska eller skölja under rinnande vatten. En balja med diskvatten respektive sköljvatten är ett perfekt alternativ för den som absolut måste handdiska. Byt också till snålspolande munstycke i köksblandaren. Var också noga med att byta packning så fort du ser att kranen börjar droppa. Den mängd vatten som bara står och droppar bort annars, kan bli förvånande stor.

 

I duschen: De flesta känner till hur energiförbrukningen kan springa iväg när man har tonåringar i huset. De verkar drömma, sjunga och planera hela sin dag inne i duschen och för oss som kommer efter är det ofta varmvattnet tar slut. Om man tänker lite djupare på saken så är det faktiskt så att om man bara gör det man ska i duschen, dvs tvättar sig och sköljer av sig så kan man förkorta duschtiden till fem minuter. Det i sin tur minskar energianvändningen för varmvatten med upp till 500 kilowattimmar/år. När det gäller själva utrustningen i duschen så gör ett byta till snålspolande duschmunstycke och blandare kan spara upp till 40 procent av er vattenanvändning. Försök också att endast använda din elektriska handdukstork när den verkligen behövs. En kvarglömd, påslagen elektrisk handdukstork som bara står och går kan dra ända upp till 600 kilowattimmar på ett år.

Bara genom att bli lite mer eftertänksam och naturligt klimatsmart sparar du massor av pengar till hushållet för varje kilowatt energi skall ju faktiskt betalas oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet.

Källa: Energimyndigheten www.energimyndigheten.se

 

Redaktionen tipsar

Uppvärmningen av bostaden är nog det minsta vi vill tänka på just nu Sommar och värme närmar sig med stormsteg och tanken på vintern och...
Bergvärme är möjligheten att utvinna solens nästan oändliga energi ur marken. Vi har inte råd att varje dag låta denna utsläppsfria energi...
 Smidig värme för behagligt varma rum  Från att ha varit ett uppvärmningssätt som nästan uteslutade användes i badrum har golvvärme idag...

Annonser