Vedpannor och kombipannor

 

Europa ställer hårda krav på vedelning idag

Tack vare alla tuffa krav i EU när det gäller utsläpp i samband med vedeldning har det blivit en enorm utveckling på vedpannor och kombipannor. Idag är alla vedpannor på marknaden miljögodkända och har den effektiva förbränning som krävs för att så lite som möjligt skall finnas kvar att släppa ut, efter att rökgaserna gått igenom hela förbränningsprocessen. Detta har skapat effektiva och miljövänliga vedpannor som ofta också har möjligheten att de kan kopplas ihop med exempelvis solenergi på sommarhalvåret eller med både pellets, el eller olja. Detta i sin tur ger oss som villägare de ultimata förutsättningarna att faktiskt få en ekonomisk och lättvindig uppvärmning med hjälp av vedeldning som huvuduppvärmning.

I dagens effektiva vedpannor finns en luftstyrning som sker, antingen via ett självdrag om skorstenen är tillräckligt lång, eller med hjälp av en fläkt. Med precis rätt mängd luft blir förbränningen och värmeöverföringen optimal. När förhållandena är perfekta d.v.s. får rätt mängd luft, har rätt temperatur och en riktigt bra konstruerad efterbränningskammare blir det inte mycket kvar att oroa sig för när röken kommer ut ur skorstenen. På 100 kg ved återstår inte mer än några droppar kära. Detta i kombination med att den effektiva förbränningen tar tillvara alla värme på ett så pass effektivt sätt gör vedledning till det billigaste uppvärmningssystemet för en villaägare.

En vedpanna kan med fördel kopplas till en ackumulatortank för att effektivisera värmetillförseln ytterligare. Förbrukar du inte allting direkt så finns det sparat och ger dig en reserv att ta ifrån. På så vis kan du också nöja dig med att bara elda en gång per dag och sparar värmen i ackumulatortanken. Vill man dessutom ha möjlighet att slippa ved-elda under någon period exempelvis under sommarhalvåret så är de flesta vedpannor kombipannor vilket betyder just att de enkelt går att kombinera med andra uppvärmningskällor.

Värmebaronen har en jättebra film som visar hur enkelt det är att elda med ved i en modern vedpanna. Värmebaronen är också den tillverkare som fått absolut bästa resultat i ett stort test av vedpannor som Energimyndigheten nyss har gjort.

Filmen förklarar enkelt och tydligt hur enkelt och effektivt det är att elda med ved i en modern och effektiv vedpanna. På Energiportalen kan du som konsument hitta de aktörer som finns på den svenska marknaden och enkelt, via ett klick på skärmen, besöka deras hemsidor. Där får du en bättre beskrivning av just den tillverkarens vedpanna eller kombipanna och kan enklare skapa dig en uppfattning om vilken modell som passar för just ert hushåll.

Tänk också på att tillverkarna har en fantastisk servicefunktion när det gäller vägledning och hjälp mot en panninstallation. Ofta kan du få offerter helt kostnadsfritt och också få tips och hjälp att välja modell beroende på hur du bor, var du bor och hur hög familjens värmeförbrukning är.

Ta hjälp av alla dessa möjligheter och ditt nästa köp av vedpanna eller kombipanna kommer garanterat att kännas mycket lättare.

Redaktionen tipsar

  Solceller har blivit alltmer vanligt idag och många vill numera installera dem på sina hustak. Solceller är ett av de mest miljövänliga...
I dessa miljömedvetna tider har pelletseldning blivit ett populärt alternativ. Pellets är en ren naturprodukt som framställs av sågspån...
  Nu har vi skapat ännu fler värmekategorier för dig Att det blir allt mer populärt att elda med ved har säkert alla upptäckt men att det...

Annonser