I en solfångare omvandlas solinstrålningen till värme som man använder till varmvatten eller varmluft.
I en solcell omvandlas solinstrålningen till elektricitet som sedan kan användas i huset eller skickas ut på elnätet.
Solfångaren kopplas samman med en ackumulatortank som är nödvändigt att ha för att lagra värmen från solfångaren som du sedan kan använda till ditt befintliga värmesystem.
Det finns ett par saker att tänka på när man står inför val av solfångare. Energimyndigheten rekommenderar att välja P-märkta solfångare eller de som är märkta med
Solar Keymark märket Dessa är kvalitetskontrollerade och uppfyller kraven vad det gäller funktion och hållbarhet.
Investera i solfångare är något man förhoppningsvis bara gör en gång i livet om man väljer med omsorg.
En bra solfångare har en livslängd på ca 30-50 år och kräver väldigt lite underhåll.
Att kunna producera värme utan någon som helst påverkan på miljön är en dröm för många, och med ett pris på noll kronor per varje nyproducerad kilowattimme blir en investering i solfångare ett utmärkt val för både hjärtat och plånboken.
Redan på 70-talet använde vi solcellsanläggningar i Sverige, men då inte med möjligheten att koppla upp sig mot ett elverk som vi kan i dag. Det blir mer och mer vanligt att installera ett solcellssystem och producera sin egen el under de soliga dagarna på året.
Under de perioder det är mindre soligt eller ingen sol alls köper man el via sitt elbolag som man har avtal med.
Är det ovanligt soligt kan det hända att man producerar mer el än man kan göra slut på. Överskottet kan då säljas vidare.
Alla kan söka bidrag för installation av solceller. Privatpersoner, företag och andra organisationer.
Stödet omfattar installation av alla typer av nätanslutna solcellssystem och solel/solvärmehybridsystem.
För att söka bidrag fyller du i energimyndighetens ansökningsblankett
Denna ska i sin tur skickas in till länsstyrelsen. Det är dock inte alla som ansöker om Solcellsbidrag som får igenom sin ansökan.
Du kan då istället utnyttja Rot avdraget för installationen. Rot avdraget och investeringsstöd kan inte kombineras. Energimyndigheten har all info du behöver för att hitta rätt i djungeln av bidrag för installation och hur man ska gå tillväga om man vill sälja överskottsel vidare.
Ett medelstort villa tak i Sverige tar emot ca sex gånger så mycket solenergi som villan förbrukar. Årsmedelvärdet för solinstrålning i Sverige är nästan lika hög som i Tyskland och centrala Europa. I Sverige har vi bättre förutsättningar än vad man kanske tror för att ta tillvara på solens gratisenergi för att försörja sig med både varmvatten och värme
Källa: Energimyndigheten.