Visst är uppvärmningsfrågan i våra hem något som tål att funderas på. Huvudbryet och tankarna på alla tusenlappar det kostar oss varje år, har en tendens att öka i takt med el- och oljepriserna. Redan i det antika, gamla grekland hade romarna förstått vikten av att placera sin värmekälla lågt och sedan dra nytta av den stigande värmen. De strödde därför ut glödande kol i ett utrymme under golvet och lät sedan värmen sprida sig genom golvet och vidare upp i bostaden. Denna idé har sedan dess tagits till vara, omarbetats och finslipats till fantastiska golvvärmesystem som kan värma våra bostäder på ett behagligt och ekonomiskt sätt.
Med en skön temperatur runt fötterna och en något lägre, behaglig temperatur kring kroppen och huvudet mår vi allra bäst och det är just detta som man vill åstadkomma genom ett golvvärme system. För att golvvärmen skall ”betala sig” och bli ekonomisk förutsätter det, precis som alla andra uppvärmningssystem, att huset är välisolerat. För att uppnå tillräcklig isolering på en gjuten bottenplatta bör du ha minst 20 cm. isolering. Ytterväggarnas isolering är också av stor vikt, liksom taket. Ett välisolerat tak behåller värmen i rummet och du slipper att ”elda för kråkorna”.
All nybyggnation följer de angivna normerna för fullgod isolering men har du ett äldre hus där du planerar att installera golvvärme kan du tjäna många tusenlappar på att se över husets totala isoleringsstatus. Ett gammalt hus med dåliga fönster kan t.ex. behöva få nya 3-glas fönster eller någon annan typ av isolerglas. Golvvärmesystem kan vara antingen elektriska eller vattenburna. Mer fakta om de olika systemen hittar du hos leverantörerna som finns i vår Utställning-Golvvärme. Golvvärme kan läggas med matta eller kabel. Den färdiga mattan är enkel och smidig att använda och passar bra till stora, öppna ytor medan kabeln ger dig en helt annan flexibilitet. En värmekabel kan med fördel användas i rum med mycket fast inredning att ta hänsyn till.
Det finns också många installationer för utomhusbruk. Dessa fungerar som effektiva is- och snösmältningssystem i exempelvis stuprör och hängrännor, på garageuppfarter och som frostskydd av olika vattenledningsrör.
Läs gärna mer om de olika leverantörerna av golvvärme i vår Utställning-Golvvärme , här på Energiportalen.