Oljepannor

 

Har du köpt ett hus med en väl fungerande oljepanna och vill veta mer om oljeeldning?

Precis som med allt annat så finns det både fördelar och nackdelar med att elda med olja. Har du en väl fungeranditt hem så kräver den minimalt med underhåll och den har en hög effekt. För att du skall kunna ta tillvara på värmen som oljeeldningen genererar så behöver du ha ett vattenburet värmesystem och en ackumulatortank.

Att elda med olja påminner mycket om att elda med ved men det är mycket effektivare att värma upp huset med olja än med ved. Oljepannor har använts i många år och det är en väl beprövad metod som man vet fungerar. Däremot så tillhör oljan de icke förnybara råvarorna och detta betyder att den förr eller senare kommer att ta slut. Rökgaserna som bildas vid oljeeldning är skadliga för miljön och påverkar växthuseffekten negativt och detta i kombination med den begränsade tillgången gör så att oljepriserna är både höga och ostabila.

Med tanke på den senaste tidens diskussioner om klimatförändringar och miljöpåverkan så är det inte många som rekommenderar en nyinstallation av en oljepanna idag men har du köpt ett hus som är uppvärmt med hjälp av olja så finns det relativt enkla sätt att byta värmesystem på. Du kan till exempel köpa en pelletsbrännare och installera den i din gamla oljepanna.

Föredrar du däremot att behålla din oljepanna så är det viktigt att du kontrollerar den så att du vet att den är i god kondition, detta gäller även med oljetanken. Genom att serva din oljebrännare regelbundet och se till så att den är korrekt inställd så kan du spara mellan fem och tio procent av din oljeförbrukning om året. Beställer du även kontroll till din oljetank med jämna mellanrum och sköter om den på bästa sätt så kan du undvika kondensbildning i tanken. Kondensen kan bidra till driftstörningar i oljebrännaren och i värsta fall kan den även orsaka rostangrepp i din oljetank. För att undvika detta på ett så smidigt sätt som möjligt så kan du kontakta kvalificerade yrkesmän nära din hemort.

Om din oljepanna har börjat bli gammal och det är dags att byta ut den så finns det mer miljövänliga alternativ som också använder sig av ett vattenburet värmesystem, några exempel på detta är bland annat fjärrvärme, pellets och bergvärme. Bergvärmen kan du dessutom kombinera med solenergi genom att välja en solvärmepump.

Om du väljer att byta till ett annat energialternativ så är det viktigt att borttagningen av din oljepanna och demonteringen av oljetanken sker på ett korrekt sätt. För att det skall bli så bra som möjligt så är det viktigt att du kollar efter kvalificerade yrkesmän med goda referenser. På det sättet så vet du att jobbet blir ordentligt gjort och att det sker på rätt sätt.

Vill du veta mer om hur du kan byta ut din befintliga oljepanna mot ett mer miljövänligt alternativ eller vad du kan göra för att behålla din oljepanna i ett så bra skick som möjligt så är du välkommen att kontakta någon av våra annonsörer så hjälper dem dig med dina frågor och eventuella offerter.

 

Redaktionen tipsar

  Nu har vi skapat ännu fler värmekategorier för dig Att det blir allt mer populärt att elda med ved har säkert alla upptäckt men att det...
Nu närmar sig den absolut bästa tiden för den som vill ha riktigt billig och miljövänlig uppvärmning. Hela sommarhalvåret bjuder naturen på...
9 av 10 svenskar anser att energisnålt hus är avgörande för husköp – men få känner till ny lag som energideklarerar hus inför försäljning...

Annonser

Utvalda varumärken

En klassiker från Viessmann ? Hållbar, effektiv och ekonomisk.
En oljepanna löser på ett kostnadseffektivt sätt uppvärmnings- och tappvarmvattenbehovet.
Här hittar du effektiva oljepannor från Lindquist Heating